White Comedy of Xi’an Zhongshu Bookstore

KP

Wutopia Lab, Çin'in en eski on üç hanedanlığının şehri için 300 ton çelik ve 30.000 metre ışık şeridi ile Xi'an'da bembeyaz bir Zhongshu Kitabevi tasarlamış. Kitapçıya doğrudan giriş iptal edilmiş ve dördüncü kattaki ticari alanda ışıltılı bir giriş yaratılmış. Yapı, özel yapım beyaz akrilik duvarlarla çevrelenmiş sarmal beyaz panel ile vurgulanan sütunsuz beyaz kıvrımlı bir merdivene sahip. Okuyucular gündelik hayatlarından gelip, merdivenlerden çıkıp adım adım ilerliyor ve çevrelerindeki kitaplar aracılığıyla sergilenen bilgi ve merak duygusuyla bulutların üzerinde kitapçıya girmeye teşvik ediliyorlar.
 
Wutopia Lab designed an entirely white Zhongshu Bookstore in Xi’an, one of the most ancient cities in China which used to be the capital for thirteen dynasties, with 300 tons of steel and 30,000 meters of light strips. We aborted our design of a direct entry into the bookstore and created a glittering entrance in the commercial space on the fourth floor. We built a pillarless white curvy staircase, highlighted by a spiral white panel, surrounded by custom-made white acrylic walls. Readers coming from their everyday life, heading up the stairs step by step, and are encouraged by the spirit of knowledge and curiosity displayed through the books around them to enter the bookstore over the clouds.


Kitapçının ana alanı, popüler kitap tavsiyesi alanları ve kamusal okuma alanlarından oluşmuş. Bulutlar üzerinde bir okuma cenneti fikriyle hareket edilerek hafif ve aerodinamik bir boşluk yaratılırken yangın denetim kodları göz önünde bulundurularak, kitaplıkların geleneksel tarzı ve materyallerinin dışına çıkılmış. Kavisli kitap raflarını özelleştirmek için, ilk kez 5mm kalınlığında çelik plakalar tercih edilmiş. Yapısal hesaplamalar yapıldıktan sonra temelin arkasına gizlenmiş çelik çerçeve yapının desteği olarak kullanılmış. 3.000 metre uzunluğundaki çelik kaplama kitaplık, sarkıntılı bir yapı olarak havada süzülmüş. Bu tür bir yumuşak ve boş alanı gerçekleştirmek için dijital kavramlar ve teknolojiler kullanılmış: Her bir çelik plaka programlama yoluyla optimize edilmiş, CNC takım tezgahları ile işlenmiş ve numaralandırmaya göre sahada monte edilmiş.
 
The basic space of the bookstore consists of popular book recommendation areas and public reading areas. We decided to make a reading paradise over the “clouds”, and it should have a light and streamlined free space, but in order to follow the restrictions of fire codes, we had to challenge the traditional types and materials of the bookshelf. For the first time, we used 5mm thick steel plates to customize curved bookshelves. After precise structural calculations, the steel frame that is hidden behind the foundation is used as the support of the structure. The over 3,000 meters long steel plated bookshelf floats in the air as a cantilevered structure. Digital concepts and technologies are used in order to realize such a soft and free space: each piece of steel plate has been optimized through programming, processed by CNC machine tools, and then assembled on site according to the numbering.



Kamusal okuma alanının ortasında bir panteon var. Zhongshu'nun “Ayın Kitabı” seçimi için zemin kirişlerinin merkezinde bulunan zarif bir sergileme rafı her seferinde sadece bir kişi tarafından tutulabiliyor. Buradaki zemin levhası, bir su yüzeyi yanılsamasını taklit etmek için cam zemin ile değiştirilmiş. Bunun altındaki alan, toplantı ya da mini konferans için bir yer açmış. Bu görünmez akademi ve görünür panteon, Zhongshu Kitabevi'nin merkezini oluşturarak aklın ve ruhun yeniden canlandırılabildiği ve özgürleştirilebileceği bir vaha konumunda.
 
There is a pantheon in central of the public reading area. In the center of the floor structural beams stands an exquisite displaying rack for Zhongshu's “Book of the Month” selection, and can only be held by one person at a time. The floor slab here was replaced with a glass floor in order to mimic an illusion of water surface. The space underneath it holds a room for a reading meeting or a mini-conference. This invisible academy and the visible pantheon together form the center of Zhongshu Bookstore — an oasis where the mind and soul can be rejuvenated and set free.



Zhongshu Kitabevi'nin çocuk kitapçısı ise, ormanda gizlenmiş bir kristal yapı. Çocukların Harikalar Diyarı'nı koruyan dokuz renkli geyikten, ağaçlar ve hayvanlardan esinlenilmiş.  

Zhongshu Bookstore's children's library is a crystal structure hidden in the forest. It was inspired by the trees and animal silhouettes of the nine-colored deer to protect the children’s Wonderland.  


Bu alan çocuklar kendi gizli girişlerini, eğlenceli hileler ve mağaraların gizli dünyasını keşfederken mimarinin, mavi gökyüzünün ve yıldızlı gecenin silüetini deneyimleyebilecekleri ayrı bir dünya.

Kids will find their own hidden entrances, a hidden world of playful tricks and caves, and have the skylines of the architecture, blue skies and starry nights. This is a world for children.



Zhongshu Kitabevi’nin ana alışveriş alanı sadece sessiz bir bölge değil, aynı zamanda daha fazla yemek masası ve kahve - yemek servisi ile bir araya getirilmiş sinema alanıyla hareketli bir bölge. Böylece kitapçı, sinema ile yaratıcı bir şekilde birleştirilmiş.
 
Zhongshu Bookstore has ensured that the core shopping area is not only a quiet zone but also a motion zone based on the streamline and operation of the cinema combined with the coffee and meal service with more dining tables and booths. The bookstore, thus, is creatively merged with the cinema.
 
 
Design Firm Wutopia Lab 
Chief Architect YU Ting
Project Architect Chen LIN
Design Team Jie LV, Jianming ZHU, Mingcheng DU, Liyuan LU
Design Consultant TOPOS DESIGN CLANS
Lighting Design Zilu WANG
Construction Team Shaanxi FuLei Decoration Design Engineering Co., Ltd.
Photography CreatAR Images
Clients Shanghai Zhongshu Industrial Co., Ltd., Xi'an China Movie Times International Studios
Project Area 1886 sqm
Project Location Xi’an, Shanxi, China
Design Period 2016.09 to 2017.06
Construction Period 2017.07 to 2018.05