Subaru Nursery School

© Takumi Ota
RFA+CFA tasarımı Subaru Anaokulu, Fukuoka bölgesinde konumlanmış, işverenin bu projenin başlamasından hemen önce meydana gelen 2016 Kumamoto depremlerinin ardından sonra çocuklar için güvenli, dayanıklı bir bina talep etmesi üzerine gerçekleştirilmiş bir anaokulu projesi.

Designed by RFA+CFA, Subaru Nursery School is a nursery school relocated from a different location and built on a site in the suburb of Fukuoka. The client’s request was to design a durable building where children are securely protected after experiencing the 2016 Kumamoto Earthquakes which occurred right before this project started. 

© Takumi Ota
Beden eğitimini ön plana alan yapı, bu amaçla çocukların yaş grubuna göre değişkenlik gösteren fiziksel aktiviteleri kolaylaştırmak üzere farklı yaş gruplarını barındıracak iki farklı çocuk yuvasına sahip.

The nursery school also emphasizes physical education, therefore, the building is divided into two nursery rooms to accommodate two age groups to facilitate children’s physical activities according to the level of their physical growth.

© Takumi Ota
Çatı, duvarların yumuşak bir geçişle saçaklara dönüştüğü, üç boyutlu kavisin hafifçe yükseldiği, 180 mm kalınlığındaki beton plakalardan oluşan bir kılıf şeklinde tasarlanmış. 

For the roof structure, a continuous envelope comprising 180 mm thick concrete slabs was designed, where the walls seamlessly turn into eaves and gently rising three-dimensionally curved roof. 


© Takumi Ota
Çatının üç boyutlu kavisli yüzeyine tasarım optimizasyon analizi sonucunda karar verilmiş, böylece 15 metre genişliğindeki 4 metrelik yüksek alana sütun içermeyen ve entegrasyon oluşturmak için duvarlarla birleşen, yapısal esnekliğe sahip çatı planlanmış.

The three-dimensionally curved surface of the roof was decided through design optimization analysis aiming to minimize the structural strain, which spans the 15 meters wide 4-meter high space with no columns and which merges with the walls to constitute an integrated structure.

© Takumi Ota
Holün içindeki şerit pencereler sayesinde dağların manzarası görülebiliyor. 

From inside the hall, the view of the mountains in the distance, framed by the horizontal ribbon windows, appears very close. 

© Takumi Ota
Dışarıdan bakıldığında algoritmik tasarıma sahip dalgalı çatı ve doğanın gücünü yansıtan Hanatate Dağı’nın şekli, mimarinin çevreyle birleştiği, kesintisiz bir manzara oluşturuyor.

When seen from the outside, the undulating roof shape generated using a machine language of algorithmic design and the shape of Hanatate Mountain formed by the force of nature overlap each other to create a continuous scenery where the architecture merges into the surrounding landscape.