Sharifi-ha House

KP49
KP

Sharifi-ha House
Tahran, İran

Eski İran evlerinden ilham alınarak tasarlanan Sharifi-ha House’un en dikkat çeken özelliği tek tuşla yön değiştirebilen odaları. Hava şartlarına göre yönü değiştirilebilen odalar sayesinde ev sakinleri, yazın gölgede kalıp güneşin zararlı etkilerinden ve aşırı sıcaktan korunurken kışın da güneşten daha fazla yararlanabiliyor. Odaların yön değiştirmesi sonucunda ortaya çıkan alan teras olarak kullanılabiliyor. Konut, geleneksel İran evlerinin şerefine Sharifi-ha House olarak adlandırılmış.

Nextoffice sunar…

Sharifi-ha House’un tasarım konseptini belirsizlik ve esneklik oluşturuyor. Cephenin biçimsel konfigürasyonu ile içerinin duyusal, mekânsal kalitesi döner kutuların yer değiştirmesi aracılığıyla bina hacmini açık veya kapalıya dönüştüren, içe veya dışa dönük karaktere bürünmesine doğrudan bir yanıt veriyor. Bu değişimler, değişen mevsimlere veya kat planlarının işlevsel senaryolarına göre ortaya çıkıyor.


Birçok diğer kentsel parsel gibi, bu projenin arazisi de uzunluğuna göre belirgin şekilde dar bir cephe genişliğine sahipti. Dolayısıyla, iki boyutlu bir cepheyi üç boyutluya dönüştürmemiz kaçınılmazdı. Burada, bina hacminin açıklık/kapalılığı, mevsimsel duruma göre dinamik olarak değişen, oturanlara hem bir Zemestan-Neshin (kış oturma odası) hem de Taabestan-Neshin (yaz oturma odası) sunan geleneksel İran evlerine referans teşkil ediyor. Sharifi-ha House, yazın geniş, büyük teraslarla açık/şeffaf/gözenekli bir hacim sunuyor. Tahran’ın soğuk, karlı kışlarında ise aksine mekân kendini kapatıyor, o geniş yaz terasları tamamen yok olarak minimal düzeyde açıklıklar sunuyor. Bu projede açık/kapalı tipolojisinin (içe dönük/dışa dönük karakter) zorlukları, devamlı değişen bir konut yapısının heyecan uyandırıcı hacimsel dönüşümüne yol açtı.


Konut yedi kata yayılıyor: iki bodrum katı aile eğlenceleri, spor salonu ve wellness alanlarına tahsis edildi, zemin kat ise otopark ve ev hizmetleri odalarını barındırıyor. Dışarıya açık, konuklarla olan etkinliklerin tamamı birinci ve ikinci katlarda gerçekleştirilirken, üçüncü ve dördüncü katlar ailenin özel yaşamına ayrıldı. Proje sırasıyla yapının sabit hacmi, boşluk ve sabit hacim ile mobil hacim olmak üzere dört ana bölümden oluşuyor. Dönen kutular kapandığı zaman yapı aynı zamanda iki sabit hacmi asma köprülerle birleştiren merkezdeki boşluktan günışığı alıyor. Ev, içinde yaşayanların işlevsel ihtiyaçlarına göre uyarlanabiliyor. Örneğin, misafir olup olmamasına bağlı olarak ikinci katta yer alan konuk odası başka amaçlar için yeniden düzenlenebiliyor. Benzer şekilde ev ofis ve kahvaltı odası (birinci ve üçüncü kattaki odaları dönüştürerek) yaşayanların isteklerine göre resmi görünümlerini değiştirebiliyor. Bir başka anlatımla, her zaman değişik mevsimsel veya aydınlatma senaryoları yapma imkanı mümkün ki bazıları daha şimdiden projenin BMS (Bina Yönetim Sistemi) programında göz önüne alınmış durumda. İlk tasarım aşamalarından itibaren dışarıdaki üç çam ağacının yapının iç hacmi ile bağlantılı olabileceğini fark ettik. Ağaçlar, şu anda yapının açık modunda iken pencerelerden güzel bir şekilde görülüyor.


İzin verilen inşaat sınır çizgisinden üç metre kadar geriye çekilmek bize, bodrum katlarına cam tavan yerleştirerek muhteşem günışığı sağlama imkanı verdi. Spor ve wellness alanları, bu tavan ile yansıtıcı kurulumların suyun parlaklığını tüm hacme yansıttığı bodrumdaki havuz arasına konumlandı. Döndürme mekanizmaları için uygulanan imalat tekniği aslında çok basit, günümüzde tiyatro sahnelerini döndüren, araba sergilerindeki zemin döndürmelerinde, İran’daki çelik ve gemicilik endüstrisinde kullanılan tekniğin aynısı. Fakat müşterimizin kendisi CNC ve benzeri diğer Alman yapımı endüstriyel makineleri işiyle uğraştığı için yapısal sistemlerin Almanya’da imal edilmesini tercih etti. Böyle yaparak, kendi çalışanlarını imalat sürecine dahil etti ve dolayısıyla gelecekteki bakım işleri için eğitmiş oldu. Döner kutuların tasarımı geliştirilirken, tırabzanların ve hava girişi kontrol metotlarının ayrıntıları üzerinde durulan esas konular oldu. Katlanabilir tırabzanların tasarımı ve kutuların kenarlarının inceltilmesi uygulanabilir çözümlerimiz oldu.


Bu tarz mimarinin özellikleri düşünüldüğünde, yapısal sistemin isteğe göre uyarlanması kaçınılmazdı. Yapısal sistemi dijital olarak modelledikten sonra önerilen sistemin statik/dinamik performansını incelemek üzere bir dizi SAP 2000 analizi yapıldı. Bu taşıyıcı iskeletin en baskın özelliğinin kısmen hareketli olması hususu tüm imalat süreci boyunca Alman imalatçı firma tarafından dikkatle göz önünde tutuldu. Ana yüklerin tamamı oturma odalarının üstündeki kirişlere oturtuldu. Dönen kutuların oluşturabileceği çok sayıda konfigürasyon nedeniyle, yük hesabı sisteme uygulanabilecek mümkün olan en yüksek yükleme değeri baz alınarak yapıldı. İlaveten yapının tasarım/ hesaplama sürecinde yapısal deformasyonu önlemek için dönen kutulardaki olması muhtemel titreşimlerin kontrolü de dikkate alındı.
Konut, geleneksel İran evlerinin şerefine Sharifi-ha House olarak adlandırıldı. ■

Designer: Alireza Taghaboni

Design Associates: Roohollah Rasouli, Farideh Aghamohammadi

Detailing Design Associates: Bahoor Office (Hamid mohammadi, Amir Taleshi)

Senior Consultant in Detail: Shahnaz Goharbakhsh

Supervisions: Shahnaz Goharbakhsh, Alireza Taghaboni

Project Associates: Mojtaba Moradi, Negar Rahnamazadeh, Asal Karami, Majid Jahangiri, Masoud Saghi, Hossein Naghavi, Fatemeh S. Tabatabaeian, Iman Jalilvand

Construction: Imen Sazeh Fadak Consulting Eng

Landscape Consultant: Babak Mostofi Sadri, Omid Abbas Fardi

Structural Design: Sohrab Falahi

Mechanical Consultant: Hoofar Esmaeili

Electrical Consultant: Mohammad Torkamani

Revolving Rooms System: Bumat Company

Photographs: © Parham Taghioff, Salar Motahari, Majid Jahangiri