Learning Hub

KP46
KP

Heatherwick Studio tarafından tasarlanan ve CPG Consultants’ın mimari önderliğinde gerçekleştirilen Nanyang Teknoloji Üniversitesi (NTU Singapore)’ndeki Eğitim Merkezi (Learning Hub), Singapur’un eğitim alanındaki yeni simgesi. NTU’nun kampüsünü yeniden geliştirme planının bir parçası olarak Learning Hub, 33.000 öğrenci için yeni bir çoklu kullanım yapısı olmak üzere tasarlanmış.

Üniversite, kutu şeklindeki derslikleri birbirine bağlayan, kilometrelerce koridorları olan geleneksel eğitim binası formatı yerine, çağdaş öğrenim yollarına daha uygun olan benzersiz bir tasarım istedi. Hemen hemen her yerde öğrenmeye olanak veren dijital devrim ile bu yeni üniversite binasının en önemli işlevi, değişik
disiplinlerden öğrenciler ve öğretim üyelerinin karşılaşıp birbirleriyle etkileşimde bulundukları bir ortam oluşturması olmalıydı. Learning Hub’ın, öğrencilerin gelecekteki iş ortakları ile veya birlikte muhteşem fikirler yaratabilecekleri birileriyle tanışabilecekleri bir yer olması öngörüldü.

Sonuç, öğrenciler ve öğretim üyeleri arasında daha fazla tesadüfi etkileşime olanak sağlayan dinamik bir ortam yaratmak için, sosyal ve eğitim mekânlarını birbirine örgü gibi bağlayan bir yapının ortaya çıkması oldu. Her biri üst üste dizilmiş, iç kısma doğru giderek incelen ve merkezdeki ortak bir avluya bağlanarak belirgin bir köşesi, ön veya arka kısmı olmayan elli altı adet dairesel derslik oluşturan on iki adet kule mevcut.

Learning Hub’ın, öğrencilerin gelecekteki iş ortakları ile veya birlikte muhteşem fikirler yaratabilecekleri birileriyle tanışabilecekleri bir yer olması öngörüldü.

NTU tarafından, daha etkileşimli küçük gruplarla eğitim ve aktif öğrenimi teşvik edecek yeni öğrenim pedagojisini desteklemek amacıyla yeni nesil akıllı sınıflar düşünüldü. Dersliklerin esnek biçimi, öğretim üyelerine öğrencileriyle daha iyi ilgilenebilmeleri için düzenlemeler yapma ve öğrencilere de diğer öğrencilerle daha
kolay işbirliği yapma olanağı sağlıyor.

Derslikler, avlu çevresindeki ortak dolaşım alanına açılırken, açık alanlar ve samimi teras bahçeleri ile karışıyor ve öğrencilerin ara vermek, birbirleriyle buluşmak veya soluklanmak için sınıftan ayrıldıklarında da görsel olarak bağlantıda kalmalarını olası kılıyor.

Yerel inşaat kuralları ve çevre açısından yüksek düzeydeki istekler betonarme yapı olmasını zorunlu kıldı. En önemli tasarım zorluğu, bu sıradan ve basit malzemenin ne şekilde güzel hissettirilebileceği idi.

Kıvrımlı dış cephe panelleri, karmaşık üç boyutlu dokuyu yaratabilmek için on adet düşük maliyetli, ayarlanabilir silikon kalıpla özgün ve dikey biçimde döküldü. Yapı betonunun çeşitli şekillerde işlem görmesi sonucu projenin tamamı ıslak kilden, el yapımıymış gibi bir görünüyor.

Sonuç olarak beton merdiven ve asansör boşlukları; bilim, sanat ve edebiyatla ilişkili 700 adet özel olarak sipariş edilmiş resimlerin betona üç boyutlu olarak dökülmesiyle donatıldı. Ressam Sara Fanelli’ye sipariş edilen birbiriyle örtüşen görüntüler, kesinlikle düşündüren, hayal gücüne yer açan tasarımlar. Altmış bir adet köşeli beton sütun, özellikle proje için geliştirilmiş, benzersiz ve dalgalı bir dokuya sahip. Kıvrımlı dış cephe panelleri, karmaşık üç boyutlu dokuyu yaratabilmek için on adet düşük maliyetli, ayarlanabilir silikon kalıpla özgün ve dikey biçimde döküldü. Yapı betonunun çeşitli şekillerde işlem görmesi sonucu projenin tamamı ıslak kilden, el yapımıymış gibi bir görünüyor.

Sıcaklığın yıl boyu 25-31°C olduğu Singapur’da, sürdürülebilir enerji kullanımını gerçekleştirirken, öğrencilerin konforunu da sürdürebilmek önemliydi. Yapının açık ve geçirgen avlusu doğal olarak havalandırılıyor, dersliklerin bulunduğu kulelerin çevresindeki hava dolaşımını maksimize ederek öğrencilerin mümkün olduğunca serinlik hissetmelerini sağlıyor. Her derslik yüksek enerji tüketen fanlı klimalar yerine sessiz konveksiyonla soğutuluyor. Learning Hub, Singapur Bina ve İnşaat İdaresi (Building and Construction Authority - BCA) tarafından, bu tip bir yapı için verilmesi mümkün en yüksek standart olan Green Mark Platinum (Platin Yeşil İşaret) ile ödüllendirildi.

Yapının açık ve geçirgen avlusu doğal olarak havalandırılıyor, dersliklerin bulunduğu kulelerin çevresindeki hava dolaşımını maksimize ederek öğrencilerin mümkün olduğunca serin hissetmelerini sağlıyor.

Öğrencilerin çoklu iletişim araçlarına sahip olduğu ve bilgiye erişimin kolay olduğu dijital çağda Learning Hub, 21. yüzyılda bir eğitim yapısının rolünü bir kez daha öne çıkarıyor. Artık pasif öğrencilerin öğrenimi için geleneksel sınıfların bulunduğu bir yer olmayan NTU’nun yeni ikonik binası, teknolojiden yana zengin ve katılımcı bir eğitim ortamı sağlıyor. Geç saatlere kadar açık olan bina öğrencilerin buluşacağı ve geleceğin liderlerinin yetiştiği bir yer olacak. ■